Így kezdj neki a történetednek

typewriter-801921_960_720-880x587

Ha valaki az írással szeretne foglalkozni profi szinten, akkor már biztos, hogy rengeteg bejegyzést, cikket vagy könyvet olvasott arról, mit és hogy csináljon. Én is szívesen elolvasom őket, de nem ragaszkodom mindegyik betartásához foggal-körömmel. Van, amelyiket megfogadom, van amelyiket elengedem, mert mindenki más stílusban és praktikákkal ír.

Ez a bejegyzés sem arra született meg, hogy törvény szerűen előírja, már pediglen ezt és csakis ezt lehet követni, aki mást mer, biztos nem lesz befutott író. Nem. Csupán csak egy kis útmutatást szeretnék nyújtani, és leszögezni, hogy nem kell mindent megfogadni szó szerint. Magunknak kell rájönnünk arra, hogy milyen tempóval, milyen módszerekkel és milyen körülmények között tudunk írni.

221

Az alábbi pontok azokat az észrevételeket tartalmazzák, amikre az évek során rájöttem az írással kapcsolatban.

 1. Ha írni akarsz, ne várd a sült galambot. Tedd le a popód és írj!
 2. Nem számít, milyen nevetségesen hangzik vagy mennyire unalmas, a lényeg, hogy írj. Ezzel is fejlődsz, mert egy idő után megjön a kedved, másrészt, ha minél többet írsz, fejlődik a stílusod.
 3. Ha hallasz  vagy olvasol valahol számodra idegen szót, kifejezést,  kérdezd meg vagy  te magad nézz utána, mit jelent. Írd ki, és próbáld meg elképzelni, milyen szövegkörnyezetben állná meg a helyét!
 4. Mindig legyen nálad jegyzetfüzet, toll vagy akármi, amibe jegyzetelni lehet. Mert (ezt hidd el) mindig akkor jön az ihlet, amikor cseppet sem várnánk, és nem vagyunk felkészülve.
 5. Akármilyen ötleted van, jegyezd le. Lehet, hogy nem az éppen folyamatban lévő könyvedben fog megjelenni, de később még jól jöhet. Ha leírod, felhasználhatod, ha nem, lehet egy remek ötlet száll el a semmibe.
 6. Ne erőltesd az írást! Ha már majd leragadnak a szemeid, de még mindig nem mész aludni, mert csak akkor érzed magad “igazi Írónak” ha éjszakázol, abból jó nem származik. Nem minden író éjjeli bagoly, van, akinek több mint tíz órát is kellett aludni, hogy nagyot alkothasson. Ha csak szenvedsz éjszaka, és a saját nevedet sem tudod már leírni, akkor aludj! Sokkal jobbat teszel ezzel, mert ha kialvatlan vagy, napközben sem tudsz majd koncentrálni. Nem csak az írásra, semmire.
 7. Tapasztalj! Ne kövess mereven szabályokat. Az írásban nem nagyon van. Mindenkinek magától kell rájönnie arra, hogyan képes írni. Zajban vagy teljes csendben? Tömegben vagy egyedül? Kézzel vagy géppel? Állva, fekve vagy ülve?
  Előre eltervezve minden részletet vagy leülsz és csak folyik belőled a szó?
  Nem tudja ezt neked senki sem megmondani, Te fogsz erre rájönni!
 8. Olvass sokat, és figyeld meg a szerzők hogy csinálják. Nagyon szeretem, ha a könyvek végén megtalálom az író bemutatkozását, és esetleg a módszereit is. Ebből is sokat tanulhatsz. Nem kell a kedvencedet tökéletesen lemásolni, ha nem megy. De egy-két praktikát elleshetsz tőlük. Sosem lehet tudni, ki milyen új módszert hoz eléd.
 9. Ha nem is szeretsz társaságban írni, néha mégis ragadj tollat nyilvános helyen is, mert remek jellemábrázolást szerezhetsz. Írd le röviden, milyen embereket és helyzeteket látsz. Később, akármikor felhasználhatod. De ügyelj rá, hogy ne leselkedj és ne tolakodj az emberek magánszférájába.
 10. Ha elkezdesz egy történetet, legyen az regény, novella vagy vers, akármi, írj. Ne hagyd, hogy elteljen több nap vagy több hét, esetleg hónapok mire újra leülsz hozzá. Kiesel a hangulatából és elveszted az érdeklődésed iránta. Így sosem lesz kész!

girl-vintage-writing-Favim.com-194059

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s