Agatha Christie, a krimi királynője

Twilley-Agatha-Christie-and-the-Golden-Age-of-Poisons-1032

Az angol írónő milliók kedvence fondorlatos krimijeinek köszönhetően. Életében is hatalmas siker követte, de az idén negyven éve elhunyt író regényei, még mindig megtalálhatóak a könyvesboltok polcain, újabb és újabb adaptációk készülnek nyomozóinak rejtélyes eseteiről. Mindemellett novellák, verseskötetek, színdarabok és rádiójátékok színezik a repertoárját. Az örök klasszikus és a megunhatatlan Agatha Christie méltán lehet profi és amatőr írók példaképe, hiszen remekül bánik a cselekményszál vezetésével,  és mesterien rejti el a tettest az áldozatok közé.

df0b7245463072be9c5ecef7dad3e0be

Mindenki úgy emlegeti, hogy a krimi királynője és az éles eszét dicsérik, hogy milyen ügyesen elrejti a gyilkost. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy milyen módon és milyen arányban történnek ezek a gyilkosságok.
Az esetek többségében nő az elkövető és a legnagyobb arányban mérgezés okozta az áldozat halálát. Ennek az az oka, hogy az I. világháború alatt önkéntes nővérként dolgozott, ahol megfelelő szakképesítést kapott a gyógyszerekkel kapcsolatban. Első regényét a háború után jelentette meg, amiben alkalmazza a tudását. Figyelembe véve, hogy gyógyszerekkel és mérgekkel volt körülvéve, nem meglepő, hogy ilyen módszert alkalmaznak a gyilkosai. A titokzatos stylesi eset 1920-as publikálása után hatalmas siker érte a könyvet, és a legelismerőbb bókot egy gyógyszerekkel foglalkozó szaklaptól kapta. Véleményük szerint nagyszerű a hitelessége.
Első könyve után csak még inkább belevetette magát az írásba és a kutatásba, hogy még mélyebb legyen a szaktudása. Saját kis könyvtárat is kialakított, ami mérgekkel kapcsolatos szakkönyvekkel volt tele. Egyik kedvence Martindale: The Extra Pharmacopoeia volt. Tudását nem csak elméletből, hanem saját tapasztalatból nyerte. Egész életében érdekelte ez a téma és kutatta a legújabb változásokat.

A II. világháború alatt ismét gyógyszerek közelében dolgozott Londonban. Ezalatt új gyógyszerekkel és gyógyászati módszerekkel találkozott. Ebben az időben a mérgekhez csak orvosok juthattak hozzá, így nem meglepő, hogy a gyilkosok is valamilyen módon kötődnek az orvosláshoz. De szívesen használt a családi kertben megtalálható mérgeket is, mint a sárga jázmin, gyűszűvirág, bürök.

cc8b012e8f25a9ce5b51e90a9d9a6db8

Legismertebb nyomozói Miss Marple és Poirot, ők ketten szerepelnek a legtöbb történetében. Személy szerint az idő nyomozó hölgyet szeretem a legjobban. Mellettük nyomozója még Ariadne Oliver, Parker Pyne, valamint a Beresford házaspár, Tommy és Tuppence.

Christie örökre beírta magát a világtörténelembe. Rekordok megdöntése áll mögötte és gyanítom, előtte is.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s