Nem megy az írás

floral-pattern-piano-typewriter-vintage-writing-machine-Favim.com-79331

Egy író életében számtalanszor előfordulhat olyan pillanat, amikor megakad és legszívesebben kidobná az egész addigi munkáját a kukába. Nem jó az egész, és különben is, kit akartam én ámítani azzal, hogy írok egy könyvet, netán többet…
Ha ismerős a helyzet, akkor ez a cikk neked is szól.

Amióta írok nagyon sokat gondolkodom, ha úgy tetszik filozofálok, hogy minek mi az értelme, mit miért teszek vagy nem teszek, és hogyan működöm. Nem garantálom, hogy ezek a helyes megoldások és a ténylegesen felállított diagnózis is lehet biceg a lábán, de néhány dolog megvilágosodott előttem, és azóta másabb írni is.
A következő pontokban összeszedtem, hogy mik lehetnek az okai annak, ha leblokkolsz és egy szó sem jön ki belőled.

808be763947f67bb22ad8a352a64c92b

 1. rágörcsölsz
  Mindenáron meg akarod írni. Nem is a történet a lényeges a szemedben, hanem az, hogy fizikailag legyen. Tehát vagy menőzni akarsz vele vagy valakinek bizonyítani, hogy igenis meg tudod csinálni. Én is beleestem az utóbbi hibába. Szokszor volt olyan, hogy csak azért ültem le írni, mert minél hamarabb be akartam fejezni, hogy az orruk alá tolhassam az engem szekálóknak és lekicsinylőknek, hogy tessék, nézzétek. De rájöttem, hogy ezzel semmire nem megyek. Azért kell megírni, mert meg akarom írni. Nem másokért, nem másoknak, hanem magamnak!
 2. viszonyítasz
  Van úgy, hogy egy film vagy a valós életben történő esemény hatására ihletet kapsz és le is ülsz, hogy írj. A főszereplőd pedig az a személy lesz, akitől az ötleted jött. Ilyenkor könnyen abba a hibába eshetsz, hogy őt képzeled magad elé, ami nem biztos, hogy jó. Ugyanis minden lépést annak mérten “teszel”, hogy a képzelt személy megtenné-e.
  Lesley Pearse, angol írónő is mesélt erről a hibáról. Első könyve megírásakor ezt a módszert alkalmazta, de azóta egyszer sem, mert nem tudta úgy alakítani a szálakat, ahogy szerette volna. Egyszerűen nem illett össze a karakter és a valós személy.
 3. unalmas
  Előfordulhat, hogy elsőre jónak tűnik egy téma, bele is kezdesz, de egy idő után nem tudsz vele mit kezdeni, és magadban keresed a hibát. Nem is vagy író, minek bajlódnál vele…Nem kell, hogy ez a dilemma eljusson odáig, hogy feladd az egészet. Egyszerűen csak a téma lapos, amivel még a legjobb írók sem tudnának mit kezdeni.
  Mindig gondold végig, mire lehet elég a témaválasztásod és kinek szólhat.
 4. káosz
  Hiába akarod, ha káosz van körülötted vagy még rosszabb, benned, akkor nem fog menni. Kapcsolj ki minden zavaró tényezőt (igen, a telefonod itt zavaró tényező) és ülj le egy olyan helyre, ahol a történeted van és te! Ha a fejedben van a zűrzavar, akkor minél előbb próbáld kitalálni, mi a gond és hogyan tudnál tenni ellene. Ha ez megvan, akkor előbb “gyógyítsd meg magad” és csak ezután ülj le írni. Ha káosz van benned, káosz lesz a könyvedben is.

é,lm

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s