Virginia Woolf

virginia-woolf-las_2971827k

Virginia Woolfot sokan meghatározó írónak tekintik. Azt mondják, fordulópont, ha az ő műveit kezdjük el olvasni. Nem tévedés. Valóban kimagaslik az írók listájáról, ugyanis híresen feminista volt, és az első modern írónő volt. Viharos életében sikerek is helyet találtak maguknak. Regények, novellák és egy saját kiadó.
Kicsi korától kezdve az írás szerelmese volt, nővérével együtt újságot szerkesztett a családnak. Ebben jelentek meg első novellái, kritikái. Tragédiák elég korán beköszöntöttek az életében, mert fiatalon elveszítette az édesanyját, az édesapját, majd egyik nővérét is. Ezután nem meglepő, hogy depressziós lett és öngyilkossági kísérleteket is megpróbált végrehajtani. A depresszió egyébként nem volt ismeretlen fogalom a Stephen családban, ráadásul féltestvére zaklatásait is el kellett viselnie. Végül az apja halála után fordult végérvényesen az írás felé, és onnantól kezdve sikeresebb élet várt rá. Rövidesen a Times irodalmi mellékletében publikált kritikákat, majd könyvei is sorra megjelentek.
1912-ben ment férjhez, Leonard Woolfhoz, akivel később magánkönyvkiadót alapítottak. Ez abban az időben ritkaságnak számított. A kiadó még ma is létezik. Talán ez is hozzátesz a nagyságához és az öröklétéhez. De a személyisége volt az, ami halhatatlanná tette. Már a kortársai is szívesen és kedélyesen említették meg.
Tagja egy igen neves irodalmi körnek, a Bloomsburynek.
virginia_woolf_FINAL
A női mozgalmak vezéreként is szokás rá emlékezni, mivel igazi áttörést jelentett 1938-as Három adomány c. esszéje. A háborúról és annak borzalmairól szól, illetve a felelősségről, hogy kié. Magát a kérdést nem válaszolja meg, tekintve, hogy nő, és úgysem tudná. De ez nem kibúvó, hanem egyfajta rávezetése annak, hogy kibontakoztathassa az igazi mondanivalóját. Vagyis, hogy a nőknek nincs annyi joguk, mint a férfiaknak, a háborúban elnyomják őket. Mindent felemészt a férfiak hatalomvágya, és ebbe, nekik nőknek nincs beleszólásuk, csak a csendes elszenvedői lehetnek.
Sajnos a sikerek ellenére sem tudta hátrahagyni szenvedésekkel teli múltját, és megszabadulni a démonaitól. Félve az őrülettől, öngyilkosságot követett el, házuktól nem messze lévő tóba ugorva. Mivel azonban jó úszó volt, megpakolta a zsebeit kövekkel.
Hiába a tehetsége és egy nagyon fontos mozgalom elindítása, képviselete, a benne dúló csatákat nem tudta megnyerni és feladta, mégis maradandót alkotott számunkra. Mind írásaival, mind a feminizmussal kapcsolatban.
Művei:
Messzeség
Éjre nap
Jacob szobája
Mrs. Dalloway
A világítótorony
Orlando
Hullámok
Az évek
Felvonások között
anonwoolf

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s