Megérint az inspiráció

tumblr_lj9ghbG2Vb1qb3i6ro1_500

Eddig azt hittem, hogy az ihlet szerencsés véletlen folyamán rád talál, aztán, ha elmegy akkor ennyi volt, nem tudsz ellene mit tenni. De egy egészen új szemléletnek köszönhetően, már máshogy tekintek az inspirációra. Nem titok, hogy oda vagyok Elizabeth Gilbertért, és a legújabb könyve kapcsán ez a tisztelet csak még inkább elmélyült.
A Big Magic egy remek könyv többek között arról, hogy hogyan engedjünk helyet az életünkben a félelemnek, mert szükségünk van rá, főleg, ha kreatívan akarunk élni. De ne féljünk a félelemtől, ha tisztázzuk vele, hogy itt mi vagyunk a főnökök, őt csak megtűrjük és nem hagyjuk, hogy kedvünket vegye, akkor bármire képesek lehetünk, amire csak vágyunk. Ebben a könyvben talált rám a legújabb szemléletem, ami az ihletet és a hiányát vagy épp az áramló ötleteket illeti. Az írónő személyes tapasztalataiból felépített útmutató arra ébresztett rá, hogy az ihlet itt van közöttünk. Nem látjuk, nem is érzékeli mindenki, de itt “élnek” közöttünk és arra várnak, hogy megfelelő társat találjanak maguknak, akinek a segítségével valós életre kelhetnek. Ez a társ pedig, te is lehetsz vagy én, mert, aki fogékony rá és nyitott szemmel és nyitott lélekkel jár, arra rátalál az inspiráció.
Ha pedig vagy annyira szerencsés és az ihlet kiválaszt, hogy együtt valami nagyot alkossatok, akkor kötelességed mindent megtenni, ami a te részed. És ekkor az ihlet is megtesz mindent, ami az ő része. Tisztázd az ihlettel, mit is vársz el ettől a közös munkától, mert bármilyen furán hangzik, hall téged és neki is van lelke. Nem bánthatod meg, ha már egyszer a több millió ember közül téged választott az együttműködésre.
Mert, ha nem veszed figyelembe a jelenlétét, és minden más fontosabb, akkor odébbáll, talál majd magának mást, aki minden erejét, idejét és tudását arra fordítja, amire te nem tetted. Nem okolhatod az ihletet emiatt, ő megadta a lehetőséget, de te nem éltél vele.
Azonban vannak olyan esetek is, amikor az inspiráció kiválaszt és nem ereszt, akkor sem, ha évek vagy évtizedek kellenek ahhoz, hogy létrejöjjön a nagy mű.
Légy mindig hálás, ha rád talál az ihlet, mert nem is tudod mekkora mákod van azzal, hogy melletted tette le a voksát!
Ezzel az új felfogással végiggondolva számomra is világos lett, hogy áldás ez és nem átok. Gyakran éreztem azt, amikor épp egy regényen dolgoztam, hogy jött egy újabb ötletforrás, és egy újabb és így tovább,nem tudtam velük mit kezdeni. Ilyenkor nem azt éreztem, hogy mekkora szerencsém van, hogy nem csak egy, de egyszerre több ötlet is barátjának választott, hanem azt, hogy hagyom az egész írást, csak a történetek eleje jut eszembe, azzal meg nem sokra megyek. Most pedig már úgy tekintek rá, mint egy valós személyre, egy igazi barátra, aki mellettem áll és segít. Hiszen ugyanaz a célunk.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s