Hazel Gaynor: Hullámok tengerén

covers_367074

 

 

Ugyan már száznégy éve annak, hogy egy szörnyű éjszakán az Atlanti-óceán eltemette a Titanicot és vele együtt több ezer embert, mégis milliókat érdekel és vonz a szerencsétlenség rejtélye a mai napig is. Könyvek, új filmek témáját szolgálja, ami nem is csoda, mert van benne valami megfoghatatlan, ami magával ragadja az embert.

 

Fogalmam sincs arról, hogy mikor hallottam először a Titanic történetéről, de arra tisztán emlékszem, hogy onnantól nem ereszt. Akárhányszor hallok róla, elborzadok, ha beleképzelem magam a szerencsétlen utasok helyébe, mégis újra meg újra beleásom magam a történelmébe. Minél többet meg akarok tudni róla. Ez a könyv pedig egy újabb szelete volt.
Maggie, a fiatal ír lány elkényszerül hagyni otthonát és szerelmét, hogy Amerikában kezdjen új életet. A búcsúzás fájdalmas, és akkor még nem is sejti a lány, hogy milyen megpróbáltatások várnak rá a tengeren. Maggie, azon kevesek között van, akiket sikeresen kimenekítenek a süllyedő hajóról és egy New York- i kórházban lábadozik. Valamint próbál felejteni. Ami nem megy könnyen, de megfogadja magának, hogy többet nem beszél senkinek a történtekről. Hetven évig el is temeti magában a múltat, épp úgy ahogyan az óceán eltemette régi életét és a barátait, de dédunokája kedvéért és boldogságáért megtöri a csendet. Elmesél mindent arról az éjszakáról, ami hetven éven keresztül kísértette, de végül leszámol a múlt démonaival és békére lel.

A könyv olvasása közben volt a megvilágosodásom pontja, vagyis azé, hogy miért is vonz ennyire. Mert mindig is érdekeltek az emberi sorsok, valahogy az olvasmányaim listája is átkanyarodott ebbe az irányba. Már inkább veszek a kezembe igaz történetekről szóló, valós eseményeket, személyeket bemutató könyveket, mint régebben. Ilyen például A dán lány vagy a Hétpecsétes titok. De nem csak az olvasás terén alakult át az ízlésem, egyre nagyobb késztetést érzek arra, hogy ilyen témához nyúljak és megírjam. Egyelőre még a megfelelő témát keresem, de azt hiszem, erre terelődöm most nagyon. Talán nem hiába.

A Hullámok tengerén egyébként valós személyekről szól, ugyanis annak a tizennégy ír utasnak állít elméket, akik elindultak egy jobb életért Amerikába és a tengerben lelték a halálukat. A nevek megváltoztatásával, de egy létező személy inspirálta Maggie-t is, ugyanis tényleg volt egy idős túlélő, aki hosszú évtizedekig nem mesélt senkinek a tragédiáról, de dédunokájával kivételt tett. Mint ahogyan a többi szereplőt is valós személyekről mintázta az írónő. A jéghegy elkerülésének okai is valószínűleg azok lehettek, amik a könyvben megjelennek. Vagyis, hogy az emberi élvhajhászat mennyire felülírja a józan eszet. Inkább kockáztattak több ezer életet, csak hogy az újságok azzal legyenek tele, rekordidő alatt átért az óceánon a Titanic. Nem készítették fel sem a legénységet, sem az utasokat arra, mi a teendő egy esetleges baleset esetén. Nem volt megfelelő számú mentőcsónak, és ami volt azokat sem töltötték fel rendesen a mentésnél. A jéghegyről szóló jelentés el sem érhetett időben az illetékesekhez, mivel a rádióüzenetek kezelőit annyira lefoglalta az úrinépség távirata az otthoniaknak, ami körülbelül annyit tartalmazott, mi volt a vacsora és milyen pletykát hallottak. Ezzel is dicsekedve, hogy még az óceán közepéről is képesek üzenni.
De a média hangja is elég logikátlan módon közölte a tragédiát. Olyan hírek is napvilágra kerültek, hogy a hajó sérülten visszafordult Belfastba, hogy megjavítsák. Ha meg tett négy napot és már csak egyre voltak a Keleti-parttól, akkor miért lett volna ésszerűbb a nagyobb úton menni, mint elimádkozni magukat a közelebbi kikötőhöz. Ezzel is hiú reményeket keltettek az aggódó családtagokban.

Titanic

A valós okok már sosem kerülnek nyilvánosságra, de valószínűsíthető, hogy ezek is épp elegek voltak a szerencsétlenséghez, ami az egész emberiséget megváltoztatta és hatással volt rá, nem “csak” annak a pár ezer embernek. Ebből is meg kell tanulnunk, hogy hiába képzeli magát az ember az élet csúcsára, mert a természet ellen esélye sincs. Egy kis porszem vagy csepp a tengerben. Nem tud mindent legyőzni. Kitervelhet akármit, meg is építheti, de egy hurrikán vagy a víz hatalma ellen semmit sem tehet.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s