Írói álnév vagy a saját neved?

AAEAAQAAAAAAAAU9AAAAJDVjNzcyM2QxLTE3MTctNGFkOS1hNWFiLTFjNTQ3NWIzMDJlZQ

Olvastam egy cikket, ami azt taglalta, melyik a jobb, egyik vagy másik. Mikor válassz álnevet és mikor nem célszerű. Eddig nem nagyon foglalkoztam vele, ha valakiről kiderült, hogy magyar, érdekesnek találtam és utánanéztem az írónak. De nagyobb hangsúlyt nem fordítottam rá.

A cikk olyan részletekre tért ki, minthogy:
– az választ álnevet, aki nem szereti a sajátját
– nem bízik a könyv sikerében
– egyezik más ismert emberrel a neve és zavarná, ha összekevernék őket
– nem akarja, hogy megtudják a munkahelyen, hogy azt az könyvet ő írta (teszem azt egy egyetemi tanár erotikus vagy csöpögősen romantikus sztorit írt és ezzel veszítene a tekintélyéből a diákjai szemében)
Én még hozzátenném, hogy főleg az első könyvesek, a saját környezetüktől is félnek, mert azt tapasztalják, nem veszik őket komolyan, sőt egyenesen gúnyolják a szenvedélyüket.

Azt nem tudom, az olvasók melyiket szeretik jobban, én mint író a saját név mellett teszem le a voksomat. Viszont, ha Te arra hajlasz, hogy álnéven vagy valamilyen művésznéven alkoss, akkor vegyél példát az alábbi íróktól, aki különböző módon oldották meg a név kérdést:

-ha több műfajban írsz, és szeretnéd az olvasóid előtt is érthetővé tenni, most melyikhez is tartozik a legújabb könyved, akkor tégy úgy, ahogy Jennifer L. Armentrout, aki J. Lynn néven is alkot. De Agatha Christie is hasonlóan cselekedett. Mary Westmacott alteregójaként romantikus könyveket írt.
– viszont ha annyi ötleted van, hogy még a kiadód is rád szól: ácsi, ne onts magadból ennyi történetet, mert nem tudjuk kiadni, akkor kövesd Stephen King példáját. A borzongáskeltés mestere, megkerülve a kiadói limitálást álnéven, Richard Bachmanként is publikált.
– nem szeretnél álnevet felvenni, de a hivatalos neveden sem szeretnél teljes egészében alkotni, akkor pedig tedd azt, amit Nora Roberts, aki eredetileg Eleanor Robertsonként született vagy J.A. Redmerski, vagyis Jessica Ann.

A választás természetesen a kezedben van, és úgy írj, ahogyan neked kényelmes.
Írd meg a blog instagram oldalán, milyen néven alkotsz!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s