Írj mesét, gondold tovább!

shutterstock_210557554-870x522

 

Gyakorlat szüli a mestert -ahogy a mondás tartja-és nincs ez másképp az írással sem. Sőt!
A legjobb módja annak, hogy még jobb legyél, mint most vagy az, ha gyakorolsz. Tanulni sohasem szégyen és felesleg, mert bárhol is állsz jelenleg az írásban (kezdő, rutinos író  vagy már könyveket publikált művész) mindig van hova fejlődni. Éppen ezért mutatok most pár tippet, amivel gyakorolhatsz, hogy még jobb legyél, mint tegnap voltál.

Írj mesét!
Nem kell bonyolult és világmegváltó dologra gondolni, egyszerűen csak írj egy kedves kis történetet, amit aztán fel is használhatsz kis tesónál, gyerkőcnél vagy tovább adhatod a barátaidnak, ha szükségük van rá.

A mesék egyébként abban is segítenek, hogy ellazulj, ne agyalj az éppen megakadt történetszálon, mégis benne maradsz az írás világában, így könnyebben eszedbe juthat a megoldás.
Remek gyakorlat erre, ha egy ismert mesét kiválasztasz magadnak és a szereplőit elképzeled valami másban. Mindjárt elmondom, hogyan is gondolom.
Én a Micimackón szoktam mindig elgondolkodni, és arra a következtetésre jutottam, hogy a szereplők akár így is kinézhetnének:

Micimackó, a feledékeny cukrász, aki mindig elfelejti, hogy mit tett már bele a sütemény tésztájába és mit nem. Viszont a mézet sosem felejti el, igaz nem is a sütibe kerül, hanem a pocakba.

Malacka, mackónk legjobb barátja, aki szívesen kreatívkodik, ugyanis saját készítésű ékszereket árul. Mindemellett fest, és olykor kiállítása is van a Százholdas Pagonyban.

Nyuszi, a korán nyugdíjba vonult költő és filozófus. Ma már csak a kertnek él és hozzájuk költi verseit. A mindig precíz és a világ dolgait kutató Nyuszinak igencsak meggyűlik a baja a szeleburdi tigrissel, de épp így szeretjük őket.

Tigris, ugyanis épp Nyuszi ellentéte. Szétszórt, a fellegek között járó hippi művész, akinek mindig szép az élet és nem érdekli honnan hová tart, mert fontosabb ugrálni és pillangókat kergetni.

Bagoly, a bölcs történész professzor, akinek mindig eszébe jut egy eseményről egy másik. Egy fontosabb, ami vele esett meg és inkább ezt meséli el.

Füles, a sokat hallott mélabús pszichológus, aki egykor életvidám volt, de már átvette a Százholdas Pagony lakóinak nyűgét-baját.

És végül, de nem utolsó sorban a mindig cserfes és életvidám Zsebi baba és anyukája, Kanga. Az egykori balett-táncos, most a kicsikéjét és a többi pöttömöt tanítja a  pirouette-re.

largeljlnn

De, ha a mese nem a te világod, akkor bátran próbálkozz mással. Mondjuk azzal, hogy veszel egy filmet vagy egy megtörtént eseményt és továbbgondolod, átírod a végét. Én a Titanicot választottam (mert ahogyan azt már írtam, nagyon szeretem a történetét) és átírtam a végét. Nevezetesen úgy, hogy nem volt ott a jéghegy, Rose és Jack pedig együtt szálltak le a hajóról New Yorkban, ahogyan azt eltervezték az óceánon. Innentől aztán új bonyodalommal kell szembenézniük, a zsarnoki (ex)vőlegény, a pénzéhes anya és más nehézségek állnak a boldogságuk útjába.

Ha azonban ez a megoldás sem tetszik és teljesen új sztorit írnál, akkor írj, amit csak akarsz és tudsz. Nem az a lényeg, hogy kiadásra méltó legyen, hanem az, hogy gyakorolj. A szófordulatokat, hogy minél több helyzetbe, karakter fejébe bele képzeld magad és akkor könnyebben megy majd a kiadónak szánt könyvedben is.
Nekem például erre az a megoldásom, hogy a macskámról írok egy detektívregényt. Persze nem mint macska, hanem a karakter kidolgozásához nagyban hozzájárult. Ugyanis rettentő kíváncsi, mindent meg kell közelről néznie, mindenhol előbb van ott, mint ahogy csak gondolsz rá, hogy mindjárt megjelenik, és ezért olyan nekem mint egy kis oknyomozó újságíró, aki mindig előbb ér a tett helyszínére, mint a helyszínelők. Valamilyen szinten egy mini Marple.

Válassz ezek közül vagy találj ki mást, de ne feledd, gyakorolni és jobbá válni mindig megéri.

 

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s