Legyen elég erőd befejezni a történetedet

tumblr_n3jy89w2yp1t7i6j9o1_500

Az egyik legrosszabb érzés, amivel találkozhat egy író, ha egyszer csak megáll a tudomány és nem tudja, merre tovább. Ha képtelen vagy befejezni a történetedet, azt gondolod, nem is vagy író. De ez nem igaz, egyszerűen csak új perspektívából kell látnod a történetedet, magadat, a világot. Íme pár tanács – legjobb barátnőmtől és író társamtól – , amik segíthetnek, hogy áthidald az akadályt.

 

Általános iskolás korom óta írok, de csak három éve sikerült befejeznem egyet a sok elkezdett sztori közül. Bár nem volt az igazi, logikával és összefüggésekkel se foglalkoztam, a valósághű alapokkal pedig főleg nem, mégis büszke voltam magamra.

Az utóbbi egy évben két történetem végére is letettem a pontot, és rengeteget sikerült belőle tanulnom. Néhány napja kezdtem el írni egy szerelmes krimit, aminek az előszavát már hónapokkal ezelőtt leírtam. Erre még vissza fogok térni…

Tudom, nagyon nehéz egy történetre koncentrálni, ha több is van a fejedben. Sőt, vannak olyan esetek, amikor egy történetnek befejezetlennek kell maradnia. Ezek felismerése azonban az író feladata.

Be akarom végre fejezni! Hogyan koncentráljak csak erre?

 1. Erő, erő, erő!

Nem véletlenül adtam azt a címet a cikknek, hogy legyen elég erőd befejezni a történetedet. Ugyanis nem kis erőfeszítést igényel. Sokszor csaponghattam volna, mégis azt mondtam, hogy nem érdekel, be fogom fejezni, mert ennek így kell lennie. Szóval ne engedj a kísértésnek…

 2. … persze tehetsz kivételt is!

A korábban említett szerelmes kriminek az előszavát akkor írtam, mikor még benne voltam egy történet közepében. Egyszerűen nem hagyott nyugodni az a jelenet, amit megálmodtam, így feladtam. Megnyitottam egy új dokumentumot, és begépeltem végre a jelenetet. Ezt követően megnyugodtak a gondolataim és tudtam az aktuális regényre koncentrálni.

 3. Tedd fel a kérdést!

Mint említettem, számos befejezetlen történet van mögöttem, és azok is maradnak. Van, hogy így kell lennie és kész. Lehet, hogy a jövőben jó alap lesz, lehet, hogy felhasználod majd egy későbbi regényhez. Én is tettem így egy korábbival. Volt egy alap, nagyon tetszett, de nem tudtam megírni. Akkor még nem voltam rá kész. Később jött egy újabb ihlethullám és elővettem. Az eleje megmaradt, de a többi részét szinte teljesen átírtam, viszont az alap jó volt. Ez a legújabb befejezett regényem.

Szóval tedd fel magadnak a kérdést! Be kell fejezned ezt a történeted? Készen állsz rá? Lehet, csak pihentetned kell, hogy később olyat alkoss majd, amitől mindenkinek eláll a lélegzete.

 4. Légy kitartó és koncentrálj!

Rengeteg kitartás kell majd hozzá, hogy végigcsináld. Sokszor fogod azt gondolni, hogy oké, nincs ihlet, én feladom. De tudd, hogy pontosan ekkor kell tovább folytatni! Tudd, hogy te irányítasz és íróként a képzelet határtalan.

Képzelj el több alternatívát is, gondold ki, hogyan kellene folytatnod. Minek kellene következnie a jelenet után? Ha olvasó lennél, mit várnál? Még jobb! Olvastasd el több emberrel is, és kérdezd meg őket, mit várnak!

Nagyon összetett munka, sok mindenre kell figyelni, de engedd el magad. Legújabb történetemet úgy kezdtem el írni, hogy csak úgy dőlt belőlem a szó. Nem foglalkoztam a helyesírással, se azzal, hogy színesek legyenek a mondataim, hogy láttassam az olvasóval, mi történik. Erre ráérek később. Csak írtam, ahogy futottak az agyamba a képek és baromira jól haladok.

Ha nem megy, csak tedd félre a szabályokat (egyelőre) és írd azt, ami a szíveden!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s