Szalai Mónika: Gondold újra

20170213_133018

“A jövőnk a múltunkban rejtőzik”

Szalai Mónika könyve egy régi korban játszódik, de a mondanivalója a mai napig helytáll, sőt, talán a mostani életünkben van a legnagyobb szükség rá, hogy elgondolkodjunk, kik is vagyunk, és miért akarunk görcsösen mások lenni, mint akik vagyunk. Ahogy megláttam, hogy az 1800-as évek a cselekmény színtere, azonnal érdekelni kezdett a könyv, mert mindig is vonzott ez a világ. Nem csalódtam, sőt!


Hihetetlenül jól kitalált, és nagyszerű írói tehetséggel fűszerezett regényt olvashattam. Ami bővelkedett életigazságokban és idézetre méltó gondolatokban.


Az írónőnek jár egy kalapemelés, mivel nem csakhogy a kor szellemét varázsolta elém a lapokon keresztül, hanem megmutatta azt is, vagyunk, akik vagyunk. “A bőrünkből nem tudunk kibújni.” Egyszerűen nem tudok rá rosszat mondani, pedig egy kritikában illene némi negatívumot is kiemelni, de ezen a könyvön akárhol próbálok fogást találni, nem megy. Engem megvett!
Jól forgatott szálak, végig lendületben maradt, nem éreztem sehol se azt, hogy haladjunk már, hanem kíváncsi maradtam, mi lesz a vége.
Bevallom, nem számítottam rá, bár igyekeztem, nem teóriákat kreálni, hagytam, hogy vigyen a cselekmény. Mintha ténylegesen ott lennék, benne a regényben.

Nagyon jól esett ezt a könyvet olvasni. Első regény, de érezni benne a tapasztalatot és az életismeretet. Ahogy olvastam, elképzeltem magam a helyszínen, láttam a szereplőket és klisé, de vitt magával a cselekmény. Szívesen olvasnék még az írónőtől, remélem, minél hamarabb lehetőségem nyílik majd erre.

Ugyan a 19. században játszódik, és sokan nem szeretik az ilyen típusú könyveket, de csak ajánlani tudom mindenkinek, mert a mondanivalója ma is fontos. Ahogy a borító (és az írónő elmondása is) sugallja, egy régi kor modern köntösbe ültetve, mert van, ami nem változik évszázadok alatt sem.
Gratulálok ehhez a regényhez. Imádtam.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s