Sose bánjuk meg a döntést, amit meghoztunk – interjú Szalai Mónikával

20170216_205011

Szalai Mónika Gondold újra c. könyve olyan világba repíti minden olvasóját, amire titkon mindenki vágyik és ahonnan sok dolgot megfontolhatnánk, átvehetnénk a mindennapi életünkbe. Ha már olvastátok a könyvet és beleszerettetek, akkor mist itt az alkalom, hogy az írónőt is közelebbről megismerjétek!

1. Mesélj kicsit magadról, mióta írsz, mi a jellemző a leginkább a könyveidre?

A hetvenes években születtem és azóta is egy Budapesthez közeli városban élek. Először gyermekkoromban éreztem késztetést arra, hogy papírra vessek rövid történeteket. Ezek mesék voltak, de akkoriban még nem gondoltam arra, hogy később ez a szenvedély még komolyabbra is fordulhat. Ahogy cseperedtem, a történeteim is megváltoztak, de sokáig még én magam sem tudtam, hogy mi is érdekelne igazán, mi is az az út, amin járni szeretnék. Ez az áttörés, a kilencvenes évek elején jött el, amikor végre nálunk is bemutatásra került a Sisi című sorozat. Teljesen magával ragadt, elvarázsolt az a világ, az a hangulat, ami a filmkockákból áradt és tudtam, én is hasonló történeteket szeretnék papírra vetni. Kicsit modernebb köntösbe bújtatva a történetem, így nagyobb teret hagyva a képzeletnek.  Mindig érdekelt a történelem, szerettem az életrajzokat, a kusza családi kapcsolatokat, így ebbe az irányba fordultam az írás terén is. A történeteimet hagyományos módon, kézzel írom és eleinte egy spirálfüzetnyi volt egy történet, de idővel ez kettőre nőtt.  Kezdettől fogva szerettem címeket adni a fejezeteknek, bár magam sem tudom, hogy miért is alakult ki ez a szokás nálam.  Minden regényem valamilyen okból íródott, számomra az írás olyan, mintha a személyes naplómat írnám. Minden gondolatomat és érzésemet, az átélt tapasztalataimat gyúrom egy történetbe, ezért mindig kíváncsi voltam, hogy ezt az üzenetet megértenék-e az olvasók. Nem sok tapasztalatom van abban, hogy hogyan is kell jól írni, soha nem képeztem magam és a családomban sem volt senki, aki ebben segíthetett volna, így megértem, hogy néhány kritikus rá is mutat az írásom gyengeségeire, hiányosságaira. De én így szeretem a történeteimet, ezért valószínűleg már nem változom meg. Mindig örülök, ha az olvasóknak elnyeri tetszését az a kis világ, amit alkottam, ez számomra a legnagyobb ajándék!

2. Honnan jött a Gondold Újra ötlete?

Jó pár éve, egy igen komoly betegségen estem át, ami miatt hosszú hónapokra több kórházba is bekerültem. A regény első oldalait, még e harc elején, az első kórházban vetettem papírra, majd jó két évig hozzá sem nyúltam. Az eltelt időben, rengeteget elmélkedtem, gondolkodtam az életen és sok mindent megértettem, illetve elfogadtam. Amikor újra elővettem az alig megkezdett regényemet, már pontosan tudtam, hogy miről is fog szólni: amiről az én életem is, az újrakezdésről. Csak még számomra a betegségem volt, ami miatt újra gondoltam az életemet, és ami nagy hatással volt rám, addig a főhősnőmre (Emmára), a családja múltja, a kiderült titkok hatottak sokkolóan. Az ő gondolatai és érzései pontosan azt tükrözik vissza, amit én éreztem és gondoltam. Ahogy Emma, úgy én sem tudtam megváltozni, kibújni a bőrömből, pedig mint ő, én is sok mindent megfogadtam. Számomra még most is furcsa ezért azt hallani, hogy valaki bizonyos okok miatt más emberré vált, mert ez nálam nem működött. Ezért sem tudtam/akartam másként megírni ezt a történetet.

szalai-m

A Gondold újra és büszke szerzője

3. A cselekmény a mai világban is megállná a helyét. Fontos, hogy ne mostani környezetben játszódjon, így talán jobban megértjük az üzenetét?

Igazság szerint, ez még eszembe sem jutott… Egyszerűen szeretem ezt a kort, imádom azt a romantikus környezetet, ami jellemzi. Amikor írok, minden jelenet szinte lepereg a szemeim előtt és nehezen tudnám mindezt a mai világban elképzelni. És talán furcsa is lenne. Más értékek voltak fontosak akkoriban, amit ma már sok ember elfogadhatatlannak találna. De talán éppen ezért szeretik mégis sokan ezeket a regényeket, mert a szíve mélyén mindenki végtelenül romantikus és vágyik egy hasonló szerelemre; vagy egy összetartó, minden akadályt legyőző szeretetteljes nagy családra.

4. Magánkiadásban jelent meg a könyved, mit üzennél azoknak, akik szintén így szeretnék kiadni a könyvüket?

Bátran vágjanak bele, mert egy esélyt mindenki megérdemel. A végső szót, úgy is az olvasók mondják majd ki. Érdemes körülnézni, hogy a számunkra legmegfelelőbb döntést hozzuk. Ha lehet, kérjük ki mások véleményét is, illetve már a neten is rengeteg információ megtalálható. Gondoljuk át, hogy mit szeretnénk, és mit tudunk tenni érte. Én nagyon hálás vagyok az Álomgyár kiadónak, mert mindig igyekeztek figyelembe venni a kívánságaimat és a tudásuk legjavát adva terelgettek a kiadás során. Külön hálás vagyok a könyvem szerkesztőjének, Laik Eszternek, aki végtelenül türelmes volt velem a közös munka során.

5. Van valami hasznos tipped kezdő íróknak?

Hú, ez nehéz, mert nem érzem úgy, hogy van a hátam mögött már annyi tapasztalat, hogy bárkinek is tanácsot adhatnék. De talán egy dolgot megemlítenék: higgyenek magukban és ne hagyják, hogy bármilyen negatív kritika megingassa őket.

6. Milyen visszajelzéseket kaptál eddig a könyvedről?

Általában pozitívokat, de természetesen volt, ami inkább a történet hiányosságait vagy más gyengeségeit emelte ki. Elfogadom, hogy bizonyos szemszögből nézve, némely olvasó észrevesz hibákat, de amikor ezeket a történeteket papírra vetem, nem elemezgetek vagy tervezgetek, csak hagyom, hogy a cselekmény vezessen. Mégis érdekes és tanulságos minden kritikát elolvasni és átgondolni, mert sok mindenre rávilágíthat. Főleg arra, hogy amit közvetíteni akartam a soraimmal, elérte-e a célját.

7. Mikor olvashatunk legközelebb tőled?

Ezt még nem tudom. Egyelőre még ezt a mostani könyvemet szeretném minél több olvasóval megismertetni és megszerettetni. Természetesen minden az olvasók visszajelzésétől függ. Attól, hogy kíváncsiak-e az általam megalkotott kis világra, hogy szívesen olvasnának-e még tőlem hasonló történeteket.

8. Azon gondolkodtam, miközben olvastam, hogy tényleg ennyire nem tudunk megváltozni? Ez a tapasztalatod?

Mint már említettem, én a személyes élményeimre alapozva írtam a történetet, ezért történt a főhősnőmmel, az, ami. Ahogy Emma, úgy én is sok mindent elhatároztam/megfogadtam, de személyiségemből fakadóan végül be kellett látnom, hogy a bőrömből nem tudok kibújni. Nem tudok más lenni, mint aki, mert azzal csak magamnak ártanék. Ezért sem tudtam mást írni, bár tudom, hogy sokszor hallani hasonló történetekről.

szalai-monika

Az írónő műveivel

9. „Mielőtt bármit tennél az életben, gondold újra” ezekkel a szavakkal zárod a regényt. Ezek szerint Te megfontolt vagy?

Igyekszem mindent átgondolni, minden szempontot figyelembe véve döntést hozni, de természetesen (ahogy a regényemben is) bizonyos tőlünk független külső hatások mindent felboríthatnak. A titok szerintem az, hogy sose bánjuk meg azt a döntést, amit végül meghoztunk, hanem próbáljuk meg kihozni belőle a legjobbat. Mert már hiába való lenne keseregnünk, mindezzel csak magunknak ártanánk. Bár tudom, hogy sokszor ép ez a legnehezebb.

10. Mi vonz a régi időkben?

Az idősek tisztelete, a család fontossága és összetartó ereje, amikor még az embereknek volt ideje egymásra. És persze az a hangulat, az a közeg, ami az 1800-as éveket jellemezte. Az épületek, ruhák… hiszen melyik nő ne szeretne egy hasonló ruhába életében legalább egyszer belebújni? Gondoljunk csak a hagyományos esküvői ruhákra, amikor szinte minden nő, hercegnőnek szeretné érezni magát. Nem beszélve a zenéről, ami teljessé teszi ezt a csodás összképet!

Ha még nem olvastad volna a könyvet, akkor irány az Álomgyár oldala és szerezd be a regényt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s