Francesca H Nielk: Daniel

20170430_125732

Daniel egy olyan fiú, akinek egész életében szenvednie kellett szörnyeteg apja miatt, és amikor már azt hitte, végleg maga mögött hagyta a múltat, akkor az kopogtat az ajtón, és újra magával rántja a küzdelmes csatatérre, ahonnan nem biztos, hogy ezúttal is lesz menekülés.

Nem csak a régi emlékek és fájdalmas sérülések térnek vissza a mindennapjaiba, egy újabb szintet lép a szenvedés foka, mivel apja egyre okosabban és megtévesztőbben akarja pokollá tenni a fiú életét. Mígnem eléri azt, hogy senki ne higgye Danielnek, aki így teljesen magára marad. Vagy még sem? Ki menti meg Danielt a pszichopata karmai közül, egyáltalán van menekvés onnan, ahova a saját anyád taszít, majd hátat fordít neked? Ki lehet bírni a kibírhatatlant, annak reményében, hogy vár egy jobb élet rád?
Ha elolvasod Francesca H. Nielk első könyvét, ami az Álomgyár kiadó gondozásában jelent meg, kiderülnek a válaszok.
Amikor elolvastam a fülszöveget, megragadt a gondolataimban ez a könyv, különösen a fülszöveg utolsó mondata: Francesca H Nielk első könyvében élethű közelségből mutatja be, milyen pusztító és lélekölő lehet a reményvesztettség, ugyanakkor arról is biztosít, hogy minden alagút végén ott pislákol a bizakodás fénye. Nem szeretek erről beszélni, meg nem is rólam van most szó ebben a bejegyzésben, de mivel átérzem minden egyes szavát ennek a mondatnak, így nagyon kíváncsi lettem erre a könyvre. Még mindig nem tudom teljesen elrakni minden részletét magamban, mert voltak, amik annyira felkavartak, hogy le kellett tennem a könyvet egy kis időre, voltak, amik emlékeztettek arra, amivel nekem is szembe kell néznem, nap mint nap, és volt, amikor szinte ordibáltam a karakterrel – főleg Daniel anyjával – hogy miért ennyire vak.

Sosem olvastam még ehhez fogható regényt, ez a legmegrázóbb, legfelkavaróbb és sokkolóbb kötet, amit valaha a kezembe fogtam.
A hatása alatt vagyok, még mindig.


Azon túl, hogy mennyire megdöbbentő, hogy a pszichopaták mindig megússzák és hogy egyes emberek, miként képesek tönkretenni életeket, szeretném kiemelni az írónő tehetségét. Néha elfeledkeztem arról, hogy egy kitalált történetet olvasok, –legalábbis remélem, hogy az és nem valós eseményekből merített – és csak később gondolkodtam el azon, mennyire ügyesen visszaadja Daniel félelmét, kétségeit, milyen ügyesen vezeti a történet fonalát. Hogyan alakul át Daniel is, mikén törik meg, egészen addig, hogy már maga is elhiszi, amit a fejéhez vág az az „embernek nem nevezhető valami”. Érezni lehet minden egyes sérülést, amit elszenved, kívül belül. És amikor már azt hinnéd, hogy valami csak történik, és ezután elmenekül vagy megmentik, akkor szembesülsz vele, hogy még koránt sincs vége, és a szörny kitalál még valamit, hogy kínozza a saját gyerekét.
Elképesztő, hogy mik jutottak az eszébe. Csak hogy néhányat felsoroljak a kínzási módszeréből: megégeti a fia kezét, bezárja a fagyasztóba, megásatja vele a sírját, majd belefekteti. És mindezt átérezzük az írónőnek köszönhetően, akinek van hozzá érzéke, hogyan adja vissza egy ember szenvedését, gondolatait és küzdelmét, amit úgy tesz, hogy már maga sem tudja, érdemes-e.
Folyamatosan fokozódik a hangulat, és egyre jobban azt vártam, hogy szökjön már el végre onnan, és ez meg is történik, a cselekmény csúcspontján. Olyan érzelmi feszültséget érsz addigra el, hogy szinte nem bírod ülve végigolvasni.
Amint Violet szobájából meglátja, hogy az apja az ablakból nézi őket, és önelégülten vigyorog, hogy most megvagy, ott szinte lefagytam, majdnem összepisiltem magam. Nagyon rémisztő volt, szinte láttam, ahogy azt érzi, ő nyert.
A végével még kicsit hadilábon állok. Nem tudom, hogy jó ötlet volt-e hogy Ő tett pontot a végére és nem valaki más. És az anyjától is nagyobb megbánást vártam volna, de ettől függetlenül lélegzetelállító könyv.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s