R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom – Nő pánikban

20170803_085418(1)

 

Az agyam eldobom ettől a könyvtől.  Azon túl, hogy nagyon kíváncsi voltam, mi lesz a végkimenetele egy csomó mindent tanultam belőle. Például, hogy nem vagyok vele egyedül, mikor a pánikroham következményeként eszement dolgokon agyalok. Mondjuk, hogy infarktusom van, mert zsibbad a JOBB karom, vagy amikor senki nincs az utcán és én azt feltételezem, kihalt az emberiség, és mint mindig, engem ebből is kihagytak. Igen, történt már ilyen. Megnyugtató gondolat, hogy más is járt már így.
De látva az írónő képeit, amiken egy magabiztos nő néz vissza ránk, és ismervén magamat a pánikrohamaim után, el nem tudtam képzelni, hogyan lehet ebből kilábalni. Idáig.

A könyv az elejétől kezdve a végéig humoros, de nem olyan módon, hogy viccet csináljon ebből az alattomos betegségből. Hanem inkább egy mentőöv, amivel a gyógyulás felé vehetjük az irányt. Szinte az első oldalaktól kezdve az volt a benyomásom, olyan, mintha Bridget Jones elevenedne meg előttem. Annyira könnyed a stílusa, hogy még az álláskeresés és a bizonytalanság érzete is úgy tűnik fel, mint egy átugrandó akadály, és  nem a világvége, amit a legtöbb ember érezne ilyen helyzetben. Furcsa belegondolni, hogy amíg más olvassa akár ezt a sztorit is, és úgy van vele, milyen jó kis történet,addig ezt valakinek meg kellett élnie, át kellett mindezeken mennie. Ez is egy bizonyíték arra, hogy mindenkiben van legalább egy történet, amit érdemes elmesélni, de nem mindegy, hogyan. Tehetség kell a szavak és érzelmek megformálásához, ahhoz hogy ne egy unalmas leltár legyen, hanem izgalmas és tanulságos, vagy jelen esetben humoros alkotás. Az írónőnek sikerült.
Laza, nem fél leírni a kényes szituációkat, nevet akár saját magán is, és ettől lesz még emberibb. Ahogy olvastam késő este, és már nagyon fájt a szemem, úgy voltam vele, na jó, majd holnap folytatom. De annyira vonzott, nem bírtam megállni és folytattam. Visszacsábított magához, és ez nem csak a betegség leküzdése iránti kíváncsiságnak volt köszönhető, hanem a remek írói munkának is.
Valahol az az ember érzése, hogy mindez okkal történt, de nyilván utólag – és más ember életét illetően- okosabbak vagyunk. Imádtam, ahogy jelentkezett a magazinokba! Bár nekem is így menne.

Nagyon ajánlatos ez a könyv MINDENKINEK. Aki beteg, annak azért, mert rájön, hogy van kiút a gödörből, akár még gyógyszerre vagy pszichiáterre sem kell költeni. Aki pedig egészséges,, megtudhatja, hogy miken megy keresztül az érintett, és talán türelmesebben bánik majd vele. Mert ilyenkor az a legfontosabb, hogy támogassák a pánikbeteget. Semmi sem rosszabb, mikor a félelem közepette, még nyűgnek is érzi magát az ember.

Imádtam ennek a könyvnek minden sorát, köszönöm R. Kelényi Angelika és Figyelem kiadó, hogy olvashattam.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s