Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek nyomában

kjhvbnkml

 

A nagy sikerű regény után tíz évvel nem csak új, bővített kiadással került újra a boltok polcaira Liz utazása, hanem egy olyan kötet is elkészült, ami az olvasók írásait tartalmazza, a tapasztalataikat mesélik el benne. Ez a könyv összegyűjti a világ minden tájáról azokat az olvasói beszámolókat, amik ugyanolyan utazásokról szólnak -akár fizikai, akár belső- mint, amiken az írónő átment.  Olvashatunk régóta dédelgetett álmok megvalósulásáról, lelki felszabadulásról egy rossz kapcsolat után, vagy küzdelmekről az étkezési zavarokkal és a depresszióval. Mindegy, hogy mivel harcoltak a könyv szerzői, mindben közös, hogy az Ízek, imák, szerelmek indította el őket a változás útján.

Liz, akinek látszólag tökéletes volt az élete, egyszer csak gondolt egyet, kiszállt az addigi életéből és utazásra indult kívül-belül. Mindezt azért, mert nem azt az életet akarta, amit a társadalom jó szemmel néz, és ami “elfogadott”. Érdekes, hogy sok ember mesél erről a könyvben. Voltak vágyaik, álmaik, aztán férjhez mentek, gyereket szültek és évek teltek el úgy, hogy az álmokból semmi nem lett, sőt egyre mélyebbre ásódtak, szinte már meg is feledkeztek róluk. Aztán az Ízek, imák, szerelmek hatására átértékelték az életüket, és a vágyaik után eredtek. Volt, aki elvált, volt, aki csak egy hosszabb nyaralásra ment, a lényeg, hogy újra önmagukat helyezték előre, nem pedig azt a taposómalmot folytatták, amibe belekényszerültek a társadalom miatt.

De akadt olyan is, aki a depressziójából lábalt ki a regénynek köszönhetően.
Furcsa dolgokat művel az emberrel a depresszió. Ahogy egyre beljebb gubózol, szent meggyőződéseddé válik, hogy rossz dolgok csak veled történhetnek, és szép lassan megszűnnek a kapcsolataid a világgal.
Ha mégsem, akkor is úgy érzed, Te vagy az egyetlen, akit a földhöz vág, és többé nem tudsz talpra állni. Csodálkozol, másoknak hogy megy ez.
De, ahogy ezt a könyvet olvasod, rájössz, hogy nem vagy egyedül. Mert lehet, hogy vadidegenek sztoriját olvasod, lehet hogy egy fél világ választ benneteket el, de megnyugtat a tudat, hogy más is jár a Te cipődben. És, ha neki sikerült leküzdeni a démonjait, akkor Neked is sikerülni fog.


Felvértezed magad a páncéljaiddal, és elindulsz azon a rögös úton, ami a gyógyuláshoz vezet.


Én is, mint a legtöbben akkor találkoztam a könyvvel, amikor a leginkább szükségem volt rá. Valahogyan ez a regény megérzi, mikor szenved a világon valaki és a segítségére siet. Vagy egy könyvespolcon, vagy egy beszélgetésben tűnik fel, vagy a filmvásznon. Valahogy utat talál magénak, mert ez a dolga. Erre született ez a regény, hogy emberek millióinak az életét változtassa meg.

 

cbccf2310848cc2e7f3649b583de8169--eat-pray-love-quotes-movie-elizabeth-gilbert

 

Azt vallom, hogy mindennek oka van az életben és annak is oka volt, hogy akkor talált rám, amikor igazán kellett. Már majdnem tíz éves volt a könyv és a filmről is hallottam már, mégsem néztem meg, nem tudtam, pontosan miről is szól a történet. Csak, hogy Julia Roberts a főszereplő, és sokat utazgat. Egészen addig, amíg nagyon mélyre nem kerültem. Most élem az életem legrosszabb korszakát, és fogalmam sincs, hogy hogyan de a látókörömbe került az Ízek, imák, szerelmek. Elmentem a könyvtárba és kikölcsönöztem, majd pedig elterveztem, hogy amint elolvasom, megnézem a filmet is. Mert nálam szabály, hogy előbb a könyv, és csak utána a film.
És mint egy kiadós sírás, ami megkönnyíti a lelked vagy egy jóleső beszélgetés, úgy hatott rám a történet.
Világossá vált, hogy nem kell elhinnem, amit mások mondanak rám, csak mert különbözünk, nem kell lemondani az álmaimról. Ha teszek érte, megvalósulhat minden vágyam, és élhetek a Föld bármely pontján. Pusztán azért, mert ebben a városban, vagy ebben az országban nem szokás álmodni, tenni a jobb életér, még nem kell nekem is behódolni és menni a nyáj után.

Aztán, ahogy az Ízek, imák, szerelmek nyomában-t olvastam, még inkább erőt merítettem a történetekből. Hihetetlen, hogy mennyien vagyunk a világban és mindannyiunkban az a közös, hogy nem szeretjük, ha bennragadunk valahol, ahol már nincs helyünk. A különbség csak az, hogy nem mindenki mer lépni, mert inkább senyved a rossz, de megszokott mókuskerékben, minthogy belevágjon az ismeretlen, talán jóba.

Szóval, aki olvasta az Ízek, imák, szerelmeket, annak kötelező ez a regény, aki viszont nem tette még meg, az gyorsan keressen egy példányt, mert akkora erőt és hitet ad, hogy talán ez kell ahhoz, hogy végre olyan életet élj, amiben boldog vagy minden nap.

 

logo

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s